Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Dżem wieloowocowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

sposób na utrwalenie smaków lata i cieszenie się nimi przez cały rok.

Dżem wieloowocowy

Składniki:

Dżem wieloowocowy

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem wieloowocowy
Truskawki, maliny i jagody umyć i obrać. Wiśnie umyć i wydrylować. Na przygotowanie dzemu mamy dwa sposoby, możemy zrobic tzw. Gładki czyli ze zmiksowanymi owocami oraz dżem z kawałkami owoców. Aby przgotowac dżem gładki owoce musimy zmiksowac w blenerze, a następnei zagotowac z cukrem żelujacym- ilość w zależności czy jest to cukier 1:1 czy 2:1. Gdy chcemy przygotować dzem z kawałkami owoców tylko rozgotowujemy je z cukrem. Owoce w obu przypadkach gotujemy przez 15 minut, a nastepnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy.