misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Przepisy na domowe przetwory z owoców

Dżem wieloowocowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Sezon na truskawki niedługo będzie się kończył. Zaczyna się jednak sezon na morwę, która w tym roku pięknie obrodziła. Postanowiłam połączyć te dwa pyszne owoce i dodałam trzeci - czereśnie - tak dla urozmaicenia. Wyszedł pyszny dżem.

Dżem wieloowocowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dżem wieloowocowy

 

  • 1 kg morwy czarnej
  • 500 g truskawek
  • 500 g czereśni
  • 120 g cukru pudru
  • 400 g cukru ( ilość zależy od naszych upodobań oraz słodkości owoców więc można go dać więcej lub mniej)

Sposób przygotowania:

Dżem wieloowocowy
Morwę opłukujemy pod bieżącą wodą ( strumień wody nie może być zbyt silny). Nie wkładamy morwy do wody, bo ona ją chłonie jak gąbka wodę. Następnie osączamy z nadmiaru wody i odrywamy zielone ogonki. Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Duże owoce kroimy na mniejsze kawałki. Czereśnie myjemy pozbawiamy pestek oraz ogonków i kroimy na połówki.

Wszystkie owoce przekładamy do garnka z grubym dnem posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na 30 minut, by owoce puściły sok. Następnie stawiamy garnek na małym ogniu i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.

Gdy płyn się zagotuje mieszamy co jakiś czas, aż masa zgęstnieje. W międzyczasie zdejmujemy z powstającą piankę. Do zgęstniałej masy dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.

Następnie przekładamy dżem do czystych wyparzonych słoików i od razu zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy je tak, aż do ostygnięcia.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dżem wieloowocowy
Morwę pozbawiamy zielonych końcówek truskawki szypułek a czereśnie pestek i ogonków
Dżem wieloowocowy
Owoce posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy by owoce puściły sok
Dżem wieloowocowy
Gdy owoce puszczą sok stawiamy garnek na małym gazie i doprowadzamy do wrzenia
Dżem wieloowocowy
W międzyczasie zdejmujemy z powstającą piankę
Dżem wieloowocowy
Słoiki z dżemem pasteryzujemy przez 5 minut

Tagi:

słodkości