Sposób przygotowania:
Dżem wieloowocowy
Morwę opłukujemy pod bieżącą wodą ( strumień wody nie może być zbyt silny). Nie wkładamy morwy do wody, bo ona ją chłonie jak gąbka wodę. Następnie osączamy z nadmiaru wody i odrywamy zielone ogonki. Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Duże owoce kroimy na mniejsze kawałki. Czereśnie myjemy pozbawiamy pestek oraz ogonków i kroimy na połówki.
Wszystkie owoce przekładamy do garnka z grubym dnem posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na 30 minut, by owoce puściły sok. Następnie stawiamy garnek na małym ogniu i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Gdy płyn się zagotuje mieszamy co jakiś czas, aż masa zgęstnieje. W międzyczasie zdejmujemy z powstającą piankę. Do zgęstniałej masy dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.
Następnie przekładamy dżem do czystych wyparzonych słoików i od razu zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy je tak, aż do ostygnięcia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wszystkie owoce przekładamy do garnka z grubym dnem posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na 30 minut, by owoce puściły sok. Następnie stawiamy garnek na małym ogniu i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Gdy płyn się zagotuje mieszamy co jakiś czas, aż masa zgęstnieje. W międzyczasie zdejmujemy z powstającą piankę. Do zgęstniałej masy dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.
Następnie przekładamy dżem do czystych wyparzonych słoików i od razu zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy je tak, aż do ostygnięcia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.