kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 880]

Dżem wieloowocowy z nutą earl grey

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dżem którego z powodzeniem można by nazwać „dary lata”. Dzięki dużej zawartości pektyn nie wymaga dodawania żel-fiksów czy cukrów żelujących i jest całkowicie naturalny. Ciekawy posmak, szczególnie dla herbaciarzy, daje earl grey.

Dżem wieloowocowy z nutą earl grey Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem wieloowocowy z nutą earl grey

 

Sposób przygotowania:

Dżem wieloowocowy z nutą earl grey
Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce myjemy, porzeczki obieramy z łodyżek, zasypujemy cukrem i odparowujemy. Herbaty zaparzamy w małej ilości wody (około 100 ml), dolewamy do owoców i kontynuujemy gotowanie na bardzo małym ogniu aż kropla dżemy naniesiona na zimny talerz nie rozlewa się. Przekładamy do wysterylizowanych słoików.
Dżem wieloowocowy z nutą earl grey
Owoce myjemy, porzeczki obieramy z łodyżek.
Dżem wieloowocowy z nutą earl grey
Zasypujemy cukrem i odparowujemy na małym ogniu.
Dżem wieloowocowy z nutą earl grey
Herbaty zaparzamy w małej ilości wody (około 100ml), dolewamy do owoców i kontynuujemy gotowanie.