szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Dżem z cukini o smaku agrestowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciekawe wykorzystanie cukinii.

Dżem z cukini o smaku agrestowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z cukini o smaku agrestowym

 

  • 2,5 kg cukini w skórce lub ok 1,6 kg obranej bez pestek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 galaretka agrestowa
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1/2 olejeku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Dżem z cukini o smaku agrestowym
Cukienie obrać, oczyścic z nasion i zetrzec na grubej tarce. Gotować w garnku ok 1 godziny, od czasu do czasu mieszając, uważając aby się nie przypaliła. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, kwaskiem cytrynowym i galaretką. Przygotowany proszek wsypać do cukini zamieszać. Na koniec wlać olejek cytrynowy i gotować jeszcz ok 15-20 minut. Wyłączyc i od razu przekładac do słoików, i postawic do góry dnem.
Dżem z cukini o smaku agrestowym
Cukinia
Dżem z cukini o smaku agrestowym
Cukier, galaretka, olejek i kwasek to resza składników.
Dżem z cukini o smaku agrestowym
Cukinię obieramy i usuwamy pestki, po czym ścieramy na tarce.
Dżem z cukini o smaku agrestowym
Skarta na grubych oczkach cukinia. Gotujemy do miękkości.

Tagi:

beza bezy cukinia