Sposób przygotowania:
Cukinia nadziewana serem feta
1. Cukinię myjemy i kroimy w krążki. Wyrażamy środek cukini lecz sam spod zostawiamy. Posypujemy solą i pieprzem.
2. Ser feta przekładamy do miski.
3. Dodajemy do niego pocięte suszone pomidory i pokrojone ciemne oliwki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałość po wydrążeniu cukinii.
4. Dodajemy zioła prowansalskie i pieprz oraz ewentualnie sól. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.
5. Farsz nakładamy na krążki cukini i posypujemy startym parmezanem lub innym serem twardym.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy aż do miękkości cukinii.
2. Ser feta przekładamy do miski.
3. Dodajemy do niego pocięte suszone pomidory i pokrojone ciemne oliwki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałość po wydrążeniu cukinii.
4. Dodajemy zioła prowansalskie i pieprz oraz ewentualnie sól. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.
5. Farsz nakładamy na krążki cukini i posypujemy startym parmezanem lub innym serem twardym.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy aż do miękkości cukinii.