edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Cukinia nadziewana serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gdy zdarzy nam się mieć w domu trochę przerośnięta cukinię możemy z niej zrobić krążki nadziewane serem feta z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek.

Cukinia nadziewana serem feta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia nadziewana serem feta

 

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana serem feta
1. Cukinię myjemy i kroimy w krążki. Wyrażamy środek cukini lecz sam spod zostawiamy. Posypujemy solą i pieprzem.

2. Ser feta przekładamy do miski.

3. Dodajemy do niego pocięte suszone pomidory i pokrojone ciemne oliwki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałość po wydrążeniu cukinii.

4. Dodajemy zioła prowansalskie i pieprz oraz ewentualnie sól. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.

5. Farsz nakładamy na krążki cukini i posypujemy startym parmezanem lub innym serem twardym.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy aż do miękkości cukinii.
Cukinia nadziewana serem feta
Cukinię myjemy, kroimy w krążki i wyrażamy środek
Cukinia nadziewana serem feta
Ser feta przekładamy do miski i dodajemy oliwki oraz pozostałość po wydrążeniu cukinii
Cukinia nadziewana serem feta
Dodajemy pokrojone suszone pomidory, zioła prowansalskie i czosnek
Cukinia nadziewana serem feta
Farsz przekładamy na cukinię i posypujemy parmezanem i pieczemy do miękkości cukinii