WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Cukinia jak ananas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukinia w słodkiej zalewie z cukru i kwasku cytrynowego, smakująca jak ananas z puszki. Idealna do ciast, deserów czy sałatek.

Cukinia jak ananas Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia jak ananas

 

  • 2,5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu)
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 800 g cukru

Sposób przygotowania:

Cukinia jak ananas

ETAP 1:

Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Posypać kwaskiem cytrynowym, cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.

Po tym czasie przełożyć do dużego garnka i zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut do miękkości. Nałożyć do słoików i szczelnie zakręcić.

Pasteryzować kilka minut. Odwrócić do góry dnem i wystudzić. Przenieść w chłodne miejsce.

Cukinia jak ananas
Sloiki z cukinią po pasteryzacji odwrocone do góry dnem
Cukinia jak ananas
Cukinia po ugotowaniu w garnku z cukrem i kwaskiem
Cukinia jak ananas
Cukinia zasypana kwaskiem, cukrem waniliowym i cukrem kryształem
Cukinia jak ananas
Cukinia po obraniu pokrojona w drobną kostkę