Sposób przygotowania:
Przetwory - dżem z cukinii
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, mi pomógł w tym robot.
Następnie cukinię przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny oraz cukier. Wymieszać odstawić na ok 1-2 godzinki.
Potem garnek postawić na ogniu i gotowć ok 30-60 minut aż masa zgęstnieje i znacznie odparuje sok. Jeśli masa jest za mało słodka to jeszcze dosładzamy do smaku.
Gdy masa odparuje już sok wsypać galaretki i gotować jeszcze ok 20-30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Jeśli chcemy aby dżem miał gładką konsystencję zmiksować blenderem.
Gorący dżemik przełożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem.
Przykryć ręcznikiem i zostawic do całkowitego wystudzenia.
Następnie cukinię przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny oraz cukier. Wymieszać odstawić na ok 1-2 godzinki.
Potem garnek postawić na ogniu i gotowć ok 30-60 minut aż masa zgęstnieje i znacznie odparuje sok. Jeśli masa jest za mało słodka to jeszcze dosładzamy do smaku.
Gdy masa odparuje już sok wsypać galaretki i gotować jeszcze ok 20-30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Jeśli chcemy aby dżem miał gładką konsystencję zmiksować blenderem.
Gorący dżemik przełożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem.
Przykryć ręcznikiem i zostawic do całkowitego wystudzenia.