alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Dżem z cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dżem z cukinii z galaretką o smaku brzoskwiniowym. Idealny na kanapkę, do naleśników lub do ciast. Polecam.

Dżem z cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z cukinii

 

  • 4 kg cukinii
  • 2 szkl cukru
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • Sok z jednej cytryny
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:

Dżem z cukinii
Cukinie obieramt i pozbawiamy pestek. Kroimy w kosteczkę, przekłasamy do garnka. Dodajemy cukry i gotujemy na wolbym ogniu ok godziny. Pod koniec dodajemy sok z cytryny.

Gdy dżem będzie gęsty i odparuje z niegi prawie cała woda, ściągamy z ognia, wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy.

Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.

Pasteryzujemy 15 min.
Dżem z cukinii
Cukinię kroimy w kosteczkę, dodajemy cukry