Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Dżem z czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne dżem zrobiony z czereśni posmakuje każdemu. Jego rewelacyjny smak pobije wszystkie ludzkie podniebienia.

Dżem z czereśni

Składniki:

Dżem z czereśni

  • 2 kg czereśni (już bez pestek)
  • 1 kg cukru (można mniej)
  • 2 opakowania środka żelującego 2:1
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Dżem z czereśni

Przygotowanie czereśni:

Dżem z czereśni
Dżemy najlepiej robić porcjowo po około 2 kg owoców.

Czereśnie należy dokładnie umyć, osuszyć i usunąć z nich pestki. Można poprzekrawać na mniejsze kawałki.

Dżem:

Dżem z czereśni
Smak dżemu można wzbogacić o dodanie odrobiny wanilii.

Przygotowane czereśnie wymieszać w garnku ze środkiem żelującym i mieszając zagotować.
Wsypać cukier i opcjonalnie dodać sok z cytryny. Gotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać, aby usunąć pianę. Można ją też zdjąć. Gorący dżem umieścić w słoiczkach i szczelnie pozamykać. Słoiki ułożyć do góry dnem. Powinny tak stać aż ostygną.


Tagi:

beza bezy