Sposób przygotowania:
Dżem z truskawek i czereśni
Wszystkie owoce dokładnie myjemy, osuszamy i w przypadku truskawek pozbawiamy szypułek, a w przypadku czereśni ogonków i pestek. Nie posiadam drylownicy więc każdą czereśnie przecinałam na pół i wyjmowałam pestki. Większe truskawki kroiłam na mniejsze części.
Przygotowane owoce przerzuciłam do dużego garnka z grubym dnem. Dodałam cukier puder, dzięki któremu owoce szybciej puściły sok. Całość gotujemy i zbieramy powstającą piankę.
Gotujemy, aż masa stanie się gęsta. Pod koniec dodajemy cukier i mieszamy, aż masa ponownie zgęstnieje. Gorącym dżemem napełniamy słoiki i od razu je zakręcamy ( najlepiej jest mieć kogoś do pomocy, by słoiczki od razu były zakręcane).
Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania. Po pasteryzacji słoiczki odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak, aż do ostudzenia.
Potem wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Przygotowane owoce przerzuciłam do dużego garnka z grubym dnem. Dodałam cukier puder, dzięki któremu owoce szybciej puściły sok. Całość gotujemy i zbieramy powstającą piankę.
Gotujemy, aż masa stanie się gęsta. Pod koniec dodajemy cukier i mieszamy, aż masa ponownie zgęstnieje. Gorącym dżemem napełniamy słoiki i od razu je zakręcamy ( najlepiej jest mieć kogoś do pomocy, by słoiczki od razu były zakręcane).
Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania. Po pasteryzacji słoiczki odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak, aż do ostudzenia.
Potem wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.