Sposób przygotowania:
Dżem z dużymi kawałkami truskawek
Truskawki dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć na sitko i odsączyć z wody. Usunąć szypułki. Duże owoce pokroić na 6-8 części, średnie na 4, a małe zostawić w całości. Truskawki przełożyć do rondla z grubym dnem, wlać pół szklanki wody, wsypać środek żelujący i bardzo dokładnie wymieszać. Rondel nakryć pokrywką, zagotować i gotować przez 1 minutę. Wsypać cukier i często mieszając gotować jeszcze 3 minuty. Rondel zdjąć z kuchenki, a dżem mieszać, aż zaniknie powstała w czasie gotowania piana. Gorącym dżemem napełnić wcześniej wyparzone słoiki, zakręcić, nakryć kilkoma ręcznikami kuchennymi i zostawić do całkowitego wystygnięcia.