anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Dżem z dużymi kawałkami truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przygotowanie smacznego dżemu nie zawsze musi być czasochłonne. Wystarczy kupić środek żelujący dobrej jakości, a pyszny dżem mamy gotowy w kilka chwil. Taki dżem z dużymi kawałkami owoców dzięki temu, że krótko go gotujemy, jest bardzo aromatyczny.

Dżem z dużymi kawałkami truskawek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z dużymi kawałkami truskawek

 

  • truskawki – 1 kg
  • cukier – 350 g
  • woda – 1/2 szk.
  • środek żelujący – 1 op.

Sposób przygotowania:

Dżem z dużymi kawałkami truskawek
Truskawki dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć na sitko i odsączyć z wody. Usunąć szypułki. Duże owoce pokroić na 6-8 części, średnie na 4, a małe zostawić w całości. Truskawki przełożyć do rondla z grubym dnem, wlać pół szklanki wody, wsypać środek żelujący i bardzo dokładnie wymieszać. Rondel nakryć pokrywką, zagotować i gotować przez 1 minutę. Wsypać cukier i często mieszając gotować jeszcze 3 minuty. Rondel zdjąć z kuchenki, a dżem mieszać, aż zaniknie powstała w czasie gotowania piana. Gorącym dżemem napełnić wcześniej wyparzone słoiki, zakręcić, nakryć kilkoma ręcznikami kuchennymi i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Dżem z dużymi kawałkami truskawek
Rondel nakryć pokrywką, zagotować i gotować przez 1 minutę.