Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Dżem z truskawek i czereśni z migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

truskawki, czereśnie i chrupiące migdały - całość przepyszna !

Dżem z truskawek i czereśni z migdałami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem z truskawek i czereśni z migdałami

 

  • 1100 g świeżych truskawek
  • 300 g ciemnych czereśni
  • 80 g płatków migdałowych
  • 1,25 op. cukru żelującego (1 op. na 1 kg owoców)
  • 100 ml syropu amaretto

 

Sposób przygotowania:

Dżem z truskawek i czereśni z migdałami
Owoce umyj i pozwól im obcieknąć. Z truskawek usuń szypułki, pokrój na kawałki. Z czereśni wyjmij pestki i też pokrój. Na suchą patelnię wsyp płatki migdałowe i upraż je na lekko złotawy kolor uważając żeby się nie przypaliły. Czereśnie przełóż do garnka, w którym będziesz smażyć dżem. Dodaj połowę cukru i zagotuj. Truskawki zmieszaj z drugą częścią cukru i przełóż do garnka gdy czereśnia będą się już gotować. Wlej także syrop. Całość smaż/gotuj jakieś 3 minuty. Zdejmij z ognia i dosyp wcześniej uprażone płatki migdałowe. Mieszaj aż zniknie piana z powierzchni. Gorący dżem przelej do naszykowanych, czystych i wyparzonych słoików. Zakręć i odstaw do góry dnem.
Dżem z truskawek i czereśni z migdałami
pokrojone truskawki wymieszaj z połową cukru
Dżem z truskawek i czereśni z migdałami
gdy czereśnie z cukrem się zagotują dodaj truskawki i smaż razem
Dżem z truskawek i czereśni z migdałami
na koniec dosyp lekko podprażone płatki migdałowe i mieszaj wszystko kilka chwil