Sposób przygotowania:
Dżem z truskawek i czereśni z migdałami
Owoce umyj i pozwól im obcieknąć. Z truskawek usuń szypułki, pokrój na kawałki. Z czereśni wyjmij pestki i też pokrój. Na suchą patelnię wsyp płatki migdałowe i upraż je na lekko złotawy kolor uważając żeby się nie przypaliły. Czereśnie przełóż do garnka, w którym będziesz smażyć dżem. Dodaj połowę cukru i zagotuj. Truskawki zmieszaj z drugą częścią cukru i przełóż do garnka gdy czereśnia będą się już gotować. Wlej także syrop. Całość smaż/gotuj jakieś 3 minuty. Zdejmij z ognia i dosyp wcześniej uprażone płatki migdałowe. Mieszaj aż zniknie piana z powierzchni. Gorący dżem przelej do naszykowanych, czystych i wyparzonych słoików. Zakręć i odstaw do góry dnem.
2milutka