Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Dżem dyniowo-jabłkowy z nutą pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pomarańczowe szaleństwo dla kubków smakowych :)

Dżem dyniowo-jabłkowy z nutą pomarańczy

Składniki:

Dżem dyniowo-jabłkowy z nutą pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo-jabłkowy z nutą pomarańczy
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię i smażyć. Szklankę cukru rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, podlać roztworem jabłka, dusić razem, aż jabłka będą zupełnie miękkie.Dodać cynamon i goździki. Zostawić pod przykryciem. Pomarańczę wyszorować. Włożyć do małego garnka, zalać wrzątkiem i gotować 10 minut. Następnie zmielić w całości, ze skórką, w maszynce do mięsa, przełożyć na patelnię z jabłkami, wymieszać. Dynię obrać, pozbawić miąższu z pestkami. Pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i trzymać na małym ogniu, mieszając i nie dopuszczając do przypalenia aż do chwili, gdy dynia się rozgotuje, wsypać resztę cukru, wymieszać. Dynię przełożyć do jabłek i pomarańczy, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, smażyć razem aż całość odparuje i uzyska odpowiednią gęstość. Gorące nalewać do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręcić, ustawić do góry dnem, pasteryzować około 5 minut :)