jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Dżem z gruszek i czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dżem z gruszek i czarnego bzu doskonały do mięs

Dżem z gruszek i czarnego bzu

Składniki:

Dżem z gruszek i czarnego bzu

 

  • 1 kg gruszek
  • 30 dag czarnego bzu
  • 30 dag cukru żelującego 3:1

 

Sposób przygotowania:

Dżem z gruszek i czarnego bzu
Gruszki umyć, obrać ze skórki.

Wydrążyć gniazda nasienne i drobno pokroić.

Czarny bez umyć.

Przebrać.

Gruszki i czarny bez przełożyć do rondla.

Wymieszać z cukrem żelującym.

Zagotować ciągle mieszając.

Dusić owoce 3 minuty.

Gorący dżem przełożyć do słoików.

Szczelnie zamknąć.

Słoiki ustawić do góry dnem do wystudzenia.

Przechowywać w miejscu suchym i ciemnym.