Sposób przygotowania:
Dżem z gruszek i czarnego bzu
Gruszki umyć, obrać ze skórki.
Wydrążyć gniazda nasienne i drobno pokroić.
Czarny bez umyć.
Przebrać.
Gruszki i czarny bez przełożyć do rondla.
Wymieszać z cukrem żelującym.
Zagotować ciągle mieszając.
Dusić owoce 3 minuty.
Gorący dżem przełożyć do słoików.
Szczelnie zamknąć.
Słoiki ustawić do góry dnem do wystudzenia.
Przechowywać w miejscu suchym i ciemnym.
Wydrążyć gniazda nasienne i drobno pokroić.
Czarny bez umyć.
Przebrać.
Gruszki i czarny bez przełożyć do rondla.
Wymieszać z cukrem żelującym.
Zagotować ciągle mieszając.
Dusić owoce 3 minuty.
Gorący dżem przełożyć do słoików.
Szczelnie zamknąć.
Słoiki ustawić do góry dnem do wystudzenia.
Przechowywać w miejscu suchym i ciemnym.