sabina123

sabina123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Dżem z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłka w połączeniu z wanilią

Dżem z jabłek

Składniki:

Dżem z jabłek

 

  • 1 kg jabłek(antonówek, renet)
  • 50dag cukru
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
  • laska wanili

Sposób przygotowania:

Dżem z jabłek
Jabłka kroimy na cienkie ósemki (razem ze skórką) i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny. Kiedy pokroimy już wszystkie , posypujemy cukrem i przekładamy do dużego rondla . Odstawiamy rondel w chłodne miejsce na kilka godzin. Gdy jabłka wydzielą trochę soku dodajemy wanilię . Teraz trzeba je zagotować i utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia do czasu aż dżem stanie się lśniący( ok. 30 min na kilogram jabłek) . Z ugotowanego dżemu zdejmujemy szumowiny i przekładamy dżem do gorących słoików. Zamykamy , studzimy i wynosimy w ciemne miejsce najlepiej do spiżarni