ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Lody z jagody kamczackiej i rodzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Lody z jagody kamczackiej i namoczonych rodzynek z dodatkiem śmietany, wspaniałe orzeźwienie na letnie upały.

Lody z jagody kamczackiej i rodzynek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody z jagody kamczackiej i rodzynek

 

  • 2 gęste śmietanki 10% po 180 g.
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki jagody kamczackiej
  • 1 duża łyżka namoczonych rodzynek
  • pół łyżeczki dżemu morelowego
  • pół łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Lody z jagody kamczackiej i rodzynek
Dwie gęste śmietanki po 180 gram - 10 % ubijamy na puszystą masę, dodajemy pół szklanki jagody kamczackiej. 

Wszystko razem dobrze ubijamy aż do dokładnego rozdrobnienia jagód. na koniec dodajemy wcześniej namoczone rodzynki. 

Przekładamy do ozdobnych szklanek, na górę posypujemy kilka rodzynek i kładziemy po pół łyżeczki dżemu morelowego i z czarnej porzeczki. Wstawiamy do zamrażalnika.  
Lody z jagody kamczackiej i rodzynek.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru na puszystą masę.
Lody z jagody kamczackiej i rodzynek.
Jagody kamczackie płuczemy pod bieżącą wodą.
Lody z jagody kamczackiej i rodzynek.
Do śmietany z dodatkiem cukru dodajemy pół szklanki jagód kamczackich.
Lody z jagody kamczackiej i rodzynek.
Przekładamy masę do ozdobnych szklanek i posypujemy rodzynkami.

Tagi:

lody