Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Czereśnie marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie czereśnie są pyszne prosto ze słoika, ale idealnie komponują się też z pieczonym mięsem, wędliną, czy pasztetem.

Czereśnie marynowane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czereśnie marynowane

 

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 250 ml octu winnego
  • 100 g cukru

Dodatki (na 1 słoik o pojemności 720 ml):

Sposób przygotowania:

Czereśnie marynowane

Czereśnie:

Czereśnie marynowane
Najlepiej, aby czereśnie posiadały ogonki.

Czereśnie należy dokładnie umyć i nie drylować.

Zalewa:

Czereśnie marynowane
Można użyć zwykłego ostu, ale winny jest zdecydowanie łagodniejszy.

Zagotować składniki na zalewę.

W słoiki:

Czereśnie marynowane
Słoiki mogą być o dowolnej wielkości.

Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 liści wiśni.

Następnie wypełnić go czereśniami, wszystkimi dodatkami i gorącą zalewą.

Wszystko szczelnie zamknąć.

Pasteryzacja:

Czereśnie marynowane
Uważać, aby się nie poparzyć podczas wyjmowania za pasteryzowanych słoików.

Słoiki pasteryzować przez 20 minut. Jeśli są pojemności mniejszej niż 500 ml - 15 minut.

Następnie ułożyć je do góry dnem - do chwili, aż ostygną.