Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Dżem z malin wg Ilony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo lubię takie domowe dżemy. Przyjemnie jest zimą otworzyć słoik pachnących latem owoców. Zachęcam do przygotowania.

Dżem z malin wg Ilony Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z malin wg Ilony

 

  • 4 kg malin
  • 2 kg cukru
  • ewentualnie żelfix lub dżemix

Sposób przygotowania:

Dżem z malin wg Ilony
Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i odstawiamy do osączenia. Następnie przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy, żeby puściły sok. Garnek z malinami wstawiamy na ogień i gotujemy przez około 60 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i przecieramy maliny przez sito, żeby pozbyć się pestek. Przetarty mus ponownie zagotowujemy. Dżem przekładamy do suchych, wyparzonych wcześniej słoików i zakręcamy szczelnie. Słoiki z dżemem odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Dżem z malin wg Ilony
Maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy, żeby puściły sok.