Sposób przygotowania:
Dżem z mirabelek i gruszek
Dojrzałe mirabelki dokładnie umyć, usunąć pestki.
Część mirabelek rozgotować z bardzo małym dodatkiem wody. Dodać cukier, a gdy sie rozpuści włożyć starte na tarce o wiekszych otworach obrane gruszki.
Gruszki powinny być twarde ale dojrzałe.
Gotować gruszki 5-6 minut.
Następnie dodać pozostałe mirabelki i razem dogotować do miękkości.
Gorący dżem włożyć do wymytych i wyparzonych słoików. Natychmiast szczelnie zamknąć.
Słoiki wynieść w chłodne miejsce.
Część mirabelek rozgotować z bardzo małym dodatkiem wody. Dodać cukier, a gdy sie rozpuści włożyć starte na tarce o wiekszych otworach obrane gruszki.
Gruszki powinny być twarde ale dojrzałe.
Gotować gruszki 5-6 minut.
Następnie dodać pozostałe mirabelki i razem dogotować do miękkości.
Gorący dżem włożyć do wymytych i wyparzonych słoików. Natychmiast szczelnie zamknąć.
Słoiki wynieść w chłodne miejsce.