Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Dżem z rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W tym roku pierwszy raz robiłam dżem z rabarbaru. Wyszedł bardzo pyszny i lekko kwaskowaty. Będzie do naleśników.

Dżem z rabarbaru

Składniki:

Dżem z rabarbaru

Składniki:

Sposób przygotowania:

Dżem z rabarbaru
1. Rabarbar oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.Następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i gotujemy do miękkości.

2.Następnie wsypujemy cukier i dżem smażymy do zgęstnienia często mieszając.

3.W trakcie smażenia do dżemu dodajemy według uznania sok z cytryny.

4.Gorący dżem przekładamy do czystych i suchych słoiczków. Dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem lub przykrywamy grubym ręcznikiem,aż dżem przestygnie.

*Rady: Z przepisu wyszło mi 3 słoiczki po 250 ml każdy.