Sposób przygotowania:
Dżem z rabarbaru
1. Rabarbar oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.Następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i gotujemy do miękkości.
2.Następnie wsypujemy cukier i dżem smażymy do zgęstnienia często mieszając.
3.W trakcie smażenia do dżemu dodajemy według uznania sok z cytryny.
4.Gorący dżem przekładamy do czystych i suchych słoiczków. Dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem lub przykrywamy grubym ręcznikiem,aż dżem przestygnie.
*Rady: Z przepisu wyszło mi 3 słoiczki po 250 ml każdy.
2.Następnie wsypujemy cukier i dżem smażymy do zgęstnienia często mieszając.
3.W trakcie smażenia do dżemu dodajemy według uznania sok z cytryny.
4.Gorący dżem przekładamy do czystych i suchych słoiczków. Dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem lub przykrywamy grubym ręcznikiem,aż dżem przestygnie.
*Rady: Z przepisu wyszło mi 3 słoiczki po 250 ml każdy.