WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 840]

Mus z jabłek i pieczonej dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesienią zawsze powstają u mnie niezliczone ilości przetworów z dynią. Tym razem gęsty mus jabłkowy z dodatkiem pieczonej dyni.

Mus z jabłek i pieczonej dyni

Składniki:

Mus z jabłek i pieczonej dyni

 

Sposób przygotowania:

Mus z jabłek i pieczonej dyni

Dynia

Mus z jabłek i pieczonej dyni
Dynię można też piec w większych częściach i potem wyjąć łyżką.

Dynie wydrążamy i kroimy na kawałki. Układamy skórką do dołu na blaszce i pieczemy ok 1 godziny w 190 stopniach. Studzimy i usuwamy skórki.

Jabłka

Mus z jabłek i pieczonej dyni
Warto sprawdzić, czy ilość cukru jest dla nas wystarczająca.

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Wsypujemy cukier, dodajemy dynię oraz gałkę muszkatołową i cynamon. Gotujemy razem jeszcze kilka minut, po czym blendujemy i jeszcze raz zagotowujemy. Przelewamy do słoików i odstawiamy do zawekowania.