kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem z owoców głogu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dżem z owoców głogu ma specyficzny smak nieco podobny do jarzębiny. Nie jest bardzo wyrazisty jak choćby truskawkowy czy wiśniowy ale mimo tego bardzo smaczny.

Dżem z owoców głogu

Składniki:

Dżem z owoców głogu

podstawowe

  • 500 g głogu
  • 250 g cukru
  • płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Dżem z owoców głogu

1

Dżem z owoców głogu
Owoce głogu pozbawiamy pestek i zalewamy wodą.

Głóg myjemy, oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Najłatwiej jest to zrobić ściskając owoc palcami i wyciskając pestkę. Owoce pozbawione pestek zalewamy woda tak aby pokryła je całkowicie. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dosypujemy cukier i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu. Dodajemy kwasek cytrynowy. Gotujemy aż dżem stanie się szklisty i gęsty.
Słoiki wyparzamy lub stylizujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.
Gorący dżem nakładamy do przygotowanych słoików. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.