pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Dżem z owoców pigwowca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dżem z owoców pigwowca wspaniale smakuje z herbatnikami.

Dżem z owoców pigwowca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z owoców pigwowca

 

  • 1 kg owoców pigwowca
  • około 3/4 kg cukru
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Dżem z owoców pigwowca
Owoce pigwowca myjemy, kroimy na ćwiartki lub ósemki, usuwamy nasionka. Kawałki pigwy możemy obrać i pokroić na małe kawałki, ale jest to czasochłonne, można też wrzucić do garnka z wrzącą wodą kawałki pigwowca ze skórką. Gotować dosypując po trochu cukru, aż owoce się rozgotują. Gotowy, gorący dżem nakładamy w słoiki i zakręcamy.
Dżem z owoców pigwowca
Owoce pigwowca kroimy, usuwamy z nich nasiona, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Dżem z owoców pigwowca
Pokrojone owoce wrzucamy do niewielkiej ilości wrzątku.
Dżem z owoców pigwowca
Gotujemy owoce dosypując cukru, pod koniec gotowania spróbować i dosłodzić do smaku.
Dżem z owoców pigwowca
Dżem można też przygotować z owoców ze skórką. Będzie szybciej. Ewentualnie na koniec można przetrzeć skórki przez sito.