Sposób przygotowania:
Dżem z porzeczkoagrestu i czerwonej porzeczki
Porzeczkoagrest oraz czerwone porzeczki dokładnie opłukujemy, pozbawiamy liści i gałązek, a porzeczkoagrest obu końcówek.
Wszystkie owoce wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem, zasypujemy żelfixem i dokładnie mieszamy. Następnie stawiamy na gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Gdy zawartość garnka zagotuje się dodajemy cukier i nadal cały czas mieszając gotujemy przez 3 minuty od momenty zagotowania.
Gotowy gorący dżem przekładamy do czystych słoiczków i od razu zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
Wszystkie owoce wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem, zasypujemy żelfixem i dokładnie mieszamy. Następnie stawiamy na gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Gdy zawartość garnka zagotuje się dodajemy cukier i nadal cały czas mieszając gotujemy przez 3 minuty od momenty zagotowania.
Gotowy gorący dżem przekładamy do czystych słoiczków i od razu zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.