dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Dżem z czerwonej porzeczki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kwaskowaty dżemik z czerwonej porzeczki

Dżem z czerwonej porzeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem z czerwonej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Dżem z czerwonej porzeczki
Porzeczkę oczyszczamy, dokładnie myjemy i osuszamy na sicie. Do garnka wlewamy ok 1/4 szkl wody, wsypujemy owoce i gotujemy na wolnym ogniu. Po ok 30 min, owoce zdejmujemy z ognia i dokładnie miksujemy. Dodajemy cukier (można dodać więcej jeśli porzeczka jest bardzo kwaśna) i zagotowujemy. Gotujemy cały czas mieszając. Gdy dżem zaczyna gęstnieć zdejmujemy z ognia, przelewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Smacznego.
Dżem z czerwonej porzeczki
Porzeczkę dokładnie myjemy a następnie osuszamy.
Dżem z czerwonej porzeczki
Podgotowane owoce dokładnie miksujemy blenderem.
Dżem z czerwonej porzeczki
Cukier dodajemy do porzeczki i ponownie zagotowujemy.