Sposób przygotowania:
Tort z czarną porzeczką
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy do uzyskania kremowej masy jajecznej. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko mieszamy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy przez 25 minut w 170 C. Studzimy i kroimy na pół.
Do miski wlewamy śmietanę i dodajemy cukier puder. Miksujemy na największych obrotach aż śmietana będzie dokładnie ubita i sztywna. Następnie dodajemy mascarpone i lekko mieszamy.
Na dolnej części biszkopta rozsmarowujemy połowę dżemu, na nim 1/3 część masy śmietanowej. Następnie układamy okrągłe biszkopty i przykrywamy je pozostałym dżemem i kolejną częścią masy śmietanowej. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu i równo pokrywamy go ostatnią częścią masy śmietanowej.
Wierzch tortu oprószamy startą na tarce na dużych oczkach czekoladą.
Do miski wlewamy śmietanę i dodajemy cukier puder. Miksujemy na największych obrotach aż śmietana będzie dokładnie ubita i sztywna. Następnie dodajemy mascarpone i lekko mieszamy.
Na dolnej części biszkopta rozsmarowujemy połowę dżemu, na nim 1/3 część masy śmietanowej. Następnie układamy okrągłe biszkopty i przykrywamy je pozostałym dżemem i kolejną częścią masy śmietanowej. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu i równo pokrywamy go ostatnią częścią masy śmietanowej.
Wierzch tortu oprószamy startą na tarce na dużych oczkach czekoladą.