eluchap

eluchap

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Dżem z czerwonej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dżem z czerwonej porzeczki - domowe przetwory na jesienno -zimowe dni

Dżem z czerwonej porzeczki

Składniki:

Dżem z czerwonej porzeczki

 

  • 1,5 kg czerwonej porzeczki
  • 500g cukru żelującego

Sposób przygotowania:

Dżem z czerwonej porzeczki
Porzeczki obrać z gałązek i listków, przełożyć do sitka i opłukać. Wrzucić do garnka(najlepiej z grubym dnem). Rozgnieść trochę łyżką, żeby owoce puściły sok. Przykryć i dusić 15min. Wsypać cukier żelujący i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 4 min. Gorący dżem wlać do słoików i pasteryzować ok. 5 min. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.