eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Dżem z truskawek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Zamknij w słoiczkach truskawkowe lato! Zrób nasycony dżem truskawkowy - pyszny i bezpieczny dla Ciebie, dziecka, i całej rodziny pysznyy .

Dżem z truskawek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem z truskawek

 

  • 1 kg truskawek
  • 50-70 gram cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Dżem z truskawek
Truskawki umyć, usunąć szypułki,. Zawartość miski przełożyć do wysokiego garnka dodać kwasek. Całość gotować na małym ogniu, aż owoce się rozgotują od czasu do czasu mieszać. pod koniec dodać cukier. Następnie zwiększyć ogień, aby powstały syrop zaczął delikatnie bulgotać. Gotować go ok. 1 godziny, w międzyczasie zdejmując z powierzchni wytrącającą się pianę. Po tym czasie należy sprawdzić gęstość dżemu. wcześniej w zamrażalniku talerzyk i odstawić go na ok. 1 min. do zamrażalnika. . Jeśli dżem jest zbyt rzadki, kolejne próby gęstości należy przeprowadzać co 5-10 minut gotowania. , ostudzić i przelać do słoików (nie do pełna!) podgrzanych wcześniej w piekarniku w temperaturze 100°C najwyższej temperaturze). Zakręcone słoiki pasteryzować w garnku z wrzątkiem, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Dżem z truskawek
truskawki obrałam i umyłam przełożyłam do miski
Dżem z truskawek
przełożyłam do garnka i smażyłam z cukrem i kwaskiem przez godzinę
Dżem z truskawek
przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam