Sposób przygotowania:
Dżem z truskawek
Truskawki umyć, usunąć szypułki,. Zawartość miski przełożyć do wysokiego garnka dodać kwasek. Całość gotować na małym ogniu, aż owoce się rozgotują od czasu do czasu mieszać. pod koniec dodać cukier. Następnie zwiększyć ogień, aby powstały syrop zaczął delikatnie bulgotać. Gotować go ok. 1 godziny, w międzyczasie zdejmując z powierzchni wytrącającą się pianę. Po tym czasie należy sprawdzić gęstość dżemu. wcześniej w zamrażalniku talerzyk i odstawić go na ok. 1 min. do zamrażalnika. . Jeśli dżem jest zbyt rzadki, kolejne próby gęstości należy przeprowadzać co 5-10 minut gotowania. , ostudzić i przelać do słoików (nie do pełna!) podgrzanych wcześniej w piekarniku w temperaturze 100°C najwyższej temperaturze). Zakręcone słoiki pasteryzować w garnku z wrzątkiem, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
KasiaJulcia
sylcia055
sylwiusia055
gusia1000