Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Dżem z truskawek, z jagodami goji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

nie ma to jak domowy dżem !

Dżem z truskawek, z jagodami goji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z truskawek, z jagodami goji

 

  • 2 kg świeżych dojrzałych truskawek
  • 2 op. cukru żelującego, każde na 1 kg owoców
  • 100 g suszonych jagód goji
  • 1 duża cytryna

 

Sposób przygotowania:

Dżem z truskawek, z jagodami goji
Truskawki opłucz i zostaw na sicie żeby dobrze obciekły. Oberwij szypułki a jagody poprzekrawaj na mniejsze kawałki. Cytrynę dobrze wyszoruj i sparz wrzącą wodą. Otrzyj żółtą skórkę z owocu i wyciśnij sok. Jagody zalej w kubeczku gorącą wodą i po chwili odcedź. Jedną połowę truskawek zmieszaj z cukrem, przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Drugą połowę wymieszaj z sokiem cytrynowym i skórką. Gdy te w garnku się zagotują dodaj te z cytryną i gotuj ok. 3 - 4 minut od momentu ponownego zagotowania. Zdejmij garnek z ognia, dodaj goji i mieszaj całość przez chwilę aż do zaniku piany na powierzchni - taka piana to normalne zjawisko podczas smażenia dżemu czy konfitury. Gorąco mieszankę wlej do naszykowanych słoików - muszą być wyparzone albo wygotowane, nakrętki też. Napełnione naczynia zakręć i odstaw do góry dnem żeby się zawekowały. Gdy wystygną można je schować do spiżarni.
Dżem z truskawek, z jagodami goji
połowę pokrojonych truskawek wymieszaj z cukrem żelującym
Dżem z truskawek, z jagodami goji
drugą połowę zmieszaj z sokiem i skórką z cytryny
Dżem z truskawek, z jagodami goji
jagody goji zalej wrzątkiem i po chwili odcedź na sitku
Dżem z truskawek, z jagodami goji
najpierw zagotuj owoce z cukrem a potem dodaj drugą ich część - go ugotowanego dżemu dosyp jagody