misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Dżem żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczny żurawinowy dżem który dobrze komponuje się smakowo z potrawami na słodko i słono...

Dżem żurawinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem żurawinowy

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem żurawinowy
Świeżą żurawinę włożyć do zamrażarki na kilka dni, rozmrozić. Rozmrożoną żurawinę zmiksować i dodać ziarenka wanilii oraz pozostałą laskę wanilii, wymieszać. Wsypać cukier żelujący i ponownie wymieszać. Masę doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Wlać sok z cytryny, zamieszać i całość gotować 3 minuty na wolnym ogniu. Gorący dżem przełożyć do słoików typu twist-off, zakręcić wieczka i postawić do góry dnem na 10 minut. Po tym czasie słoiczki odwracamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. przechowujemy w chodnym miejscu. SMACZNEGO!
Dżem żurawinowy
do zmiksowanej żurawiny dodajemy ziarenka wanilii i pozostałą laskę...
Dżem żurawinowy
do żurawiny z wanilią wsypujemy żelfix, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia...
Dżem żurawinowy
do gotujacego dżemu wlewamy sok z cytryny...
Dżem żurawinowy
goracy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i odracamy dnem do góry...