anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Eklerki z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne eklerki robił je bardzo często jak pracowałam w cukierni teraz tylko od czasu do czasu bo ile można na około jeść słodkości.

Eklerki z kremem

Składniki:

Eklerki z kremem

 

  • 6 jaj
  • 250 g mąki
  • 220 g margaryny
  • 440 ml.wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 400 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • Polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Eklerki z kremem
Wodę z margaryną zagotować, dodać mąkę i gotować cały czas mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Odstawić i wystudzić następnie dodawać po jednym jajku miksując Pamiętajcie że kolejne jajko należy dodać gdy poprzednie będzie dokładnie połączone z ciastem.dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ciastka długie na około 10 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor. Ostudzić i potoczyć wierzch ciastek w polewie następnie przekroić na 2 części. Na mleku ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem dodać zimny budyń i utrzeć. Na spory ciastek wycisnąć krem workiem cukierniczym i przyłożyć góra z polewą.