reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Eklerki z lekkim egzotycznym musem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

podałam z musem egzotycznym, hm ,tak go nazwałam, bo w skład wchodzi świeży ananas i galaretka z mango, do tego świeże mango - musiałam wykorzystać oba owoce;)

Eklerki z lekkim egzotycznym musem

Składniki:

Eklerki z lekkim egzotycznym musem

Ciasto na ptysie

  • 125 g masła
  • szklanka wody
  • szklanka mąki pszennej
  • 5 jak M 4 L
  • 1 kopiatą łyżeczkę proszku do pieczenia

 

  • Mus
  • 1/2 średniego ananasa
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 galaretka o smaku mango
  • 1 szklanka mleka
  • 1 op. "bitej śmietany " lub "Śnieżki"

Sposób przygotowania:

Eklerki z lekkim egzotycznym musem

eklery

Eklerki z lekkim egzotycznym musem
żeby ciastka były wyższe wyciskam dwie porcje ciasta - jeden na drugim

Ciasto:

Masło razem z wodą zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i nie przerywając mieszania gotujemy tak długo, aż na dnie garnka tworzy się biały nalot.

Masę studzimy.

Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku, a na końcu proszek do pieczenia.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i w dość dużych odstępach wyciskamy szerokie paski ( u mnie podwójne, jeden na drugim)

Pieczemy 20 minut w 190 stopniach, potem wyłączamy temperaturę dosuszamy termoobiegiem przez kolejne 5-7 minut.

mus

Eklerki z lekkim egzotycznym musem
syrop z owoców wykorzystałam do rozpuszczenia galaretki

Ananas obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut (do miękkości) Syrop zlewamy i dodajemy do niego galaretkę- mieszamy do rozpuszczenia, potem miksujemy z owocami i odstawiamy do wystudzenia.

Mleko miksujemy razem z "śnieżką" tak jak w opisie i wlewamy do tężejącej galaretki. Odstawiamy do lodówki.

Przed podaniem miksujemy mus i napełniamy eklerki.

Eklerki rozcinam już zimne, ale potrzebny jest do tego ostry nóż z piłką.

Na mus można rozsypać owoce pokrojone w kostkę a same ciastka oprószyć cukrem pudrem

Smacznego.