Sposób przygotowania:
Eklerki z lekkim egzotycznym musemeklery
Ciasto:
Masło razem z wodą zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i nie przerywając mieszania gotujemy tak długo, aż na dnie garnka tworzy się biały nalot.
Masę studzimy.
Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku, a na końcu proszek do pieczenia.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i w dość dużych odstępach wyciskamy szerokie paski ( u mnie podwójne, jeden na drugim)
Pieczemy 20 minut w 190 stopniach, potem wyłączamy temperaturę dosuszamy termoobiegiem przez kolejne 5-7 minut.
mus
Ananas obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut (do miękkości) Syrop zlewamy i dodajemy do niego galaretkę- mieszamy do rozpuszczenia, potem miksujemy z owocami i odstawiamy do wystudzenia.
Mleko miksujemy razem z "śnieżką" tak jak w opisie i wlewamy do tężejącej galaretki. Odstawiamy do lodówki.
Przed podaniem miksujemy mus i napełniamy eklerki.
Eklerki rozcinam już zimne, ale potrzebny jest do tego ostry nóż z piłką.
Na mus można rozsypać owoce pokrojone w kostkę a same ciastka oprószyć cukrem pudrem
Smacznego.
zbysiowa
reanja
Madziu owszem, choć cukru w nich jak na lekarstwo;D
iziona
zbysiowa
I o to chodzi Reniu, słodkie, ale nie za słodkie ;)
reanja
też o tym myślę, ale trzeba będzie dodać żelatyny, żeby był bardziej stabilny:)
SylaUla