Sposób przygotowania:
Eklerki z kremem budyniowym
Wodę wlewam do garnka, dodaję sól i masło. Całość zagotowuję. Dodaję przesianą mąkę i mieszam drewnianą łyżką, aż ciasto będzie lśniące i gładkie. Ciasto odstawiam do przestudzenia. Do zimnego dodaję po jednym jajku i cały czas miksuję, aż masa będzie gładka. Gotowe ciasto wkładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, na papier do pieczenia wyciskam długie wąskie eklery. Piekarnik rozgrzewam do 190', piekę ciastka przez około 20 minut. Przygotowuję krem: Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam je z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Resztę mleka wlewam do garnka, dosypuję cukier i zagotowuję. Do gotującego się wlewam mleko z mąką i żółtkami i chwilę gotuję cały czas mieszając aż masa będzie wyglądała jak budyń. Miksuję masło na puszystą masę, dodaję do niego po łyżce budyniu, odstawiam krem do lodówki, kiedy zgęstnieje nadziewam nim eklerki.
marietta