Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Eklerki z kremem kawowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybkie w przygotowaniu i bardzo apetyczne eklerki z kremem kawowym, pyszny deser dla całej rodziny.

Eklerki z kremem kawowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Eklerki z kremem kawowym

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl wody
  • 1/2 kostki masła
  • 20 dkg mąki
  • 6 jajek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Krem:
  • 1 szkl śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Eklerki z kremem kawowym
Do dużego rondla wrzucamy masło i wlewamy wodę. Zagotowujemy. Dodajemy sól. Następnie przesiewamy po troszeczku mąki i energicznie mieszamy. Zaparzamy ciasto około 5 minut, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Do ciasta dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy. Na blaszce wysmarowanej tłuszczem formujemy podłużne ciasteczka. Pieczemy około 20 minut w temp. 220 stopni. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i kawą. Przestudzone eklerki przekrawamy na pół. Smarujemy kremem i sklejamy. Gotowe ciasteczka polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Eklerki z kremem kawowym
Do dużego rondla wrzucamy masło i wlewamy wodę. Zagotowujemy. Dodajemy sól. Następnie przesiewamy po troszeczku mąki i energicznie mieszamy. Zaparzamy ciasto około 5 minut, cały czas mieszając.
Eklerki z kremem kawowym
Do ciasta dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy.
Eklerki z kremem kawowym
Na blaszce wymarowanej tłuszczem formujemy podłużne ciasteczka. Pieczemy około 20 minut w temp. 220 stopni.
Eklerki z kremem kawowym
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i kawą. Przestudzone eklerki przekrawamy na pół. Smarujemy kremem i sklejamy.