zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Ekspresowa pasta kanapkowa z cieciorki i śliwek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny i ekspresowy do wykonania zamiennik serka, masła czy pasztetu do pieczywa. Można stosować też jak musztardę.

Ekspresowa pasta kanapkowa z cieciorki i śliwek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ekspresowa pasta kanapkowa z cieciorki i śliwek

 

  • odsączona- jeśli w składzie jest woda i sól to ujdzie, jeśli nie macie czasu gotować)
  • ok. 1/3 szklanki dobrej oliwy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 wędzone śliwki
  • duża szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 czubata łyżka tahini (pasty sezamowej)

Sposób przygotowania:

Ekspresowa pasta kanapkowa z cieciorki i śliwek
Cieciorkę moczymy i gotujemy z ząbkiem czosnku do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Umieszczamy cieciorkę w pojemniku miksera, dodajemy pastę sezamową, doprawiamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku siekamy niezbyt drobno i prażymy chwilkę na patelni, dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dorzucamy śliwki i oliwę i wszystko dokładnie miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli będzie za gęsta dodajemy odrobinę wody. Można dodać ulubionych ziół czy chili, wtedy smak będzie urozmaicony.
Ekspresowa pasta kanapkowa z cieciorki i śliwek
Składniki wkładamy do miksera i miksujemy do gładkiej konsystencji