WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Ekspresowe powidła z mrożonych śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jak w tytule, ekspresowe powidła z mrożonych śliwek wegierek, z odrobiną tylko cukru. Na koniec zblendowane. Idealne do kanapek, naleśników, ciast.

Ekspresowe powidła z mrożonych śliwek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ekspresowe powidła z mrożonych śliwek

 

  • 1kg mrożonych śliwek
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ekspresowe powidła z mrożonych śliwek

ETAP 1:

Śliwki wypestkowane przełożyć do garnka bez ich uprzedniego rozmrażania. Wlać wodę aby śliwki się nie przypaliły.

Garnek umieścić na gazie i podgrzewać aż śliwki się rozmrożą.

Następnie wsypać cukier i zagotować. zlać powstały sok zostawiając jedynie trochę na dnie. Gotować aż śliwki się rozpadną.

Następnie zblendować na gładko. Wymieszać z żelatyną. Wystudzić i przechowywać w lodówce.

Ekspresowe powidła z mrożonych śliwek
Śliwki usmażone w garnku z niewielką ilością cukru
Ekspresowe powidła z mrożonych śliwek
Śliwki wegierki po rozpuszczeniu w garnku
Ekspresowe powidła z mrożonych śliwek
Zamrożone śliwki węgierki włożone do garnka