Sposób przygotowania:
Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikachprzygotowanie składników
Kurczaki opłukać i przekroić na połówki.
przygotowanie składników cd
Marchewki, pietruszki i seler obrać i opłukać.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek, przekroić na połówki i opiec na suchej patelni.
przygotowanie składników cd
Ząbki czosnku ubrać z łupinek.
przygotowanie składników cd
Przygotować liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
przygotowanie kurczaków
Do dwóch dużych garnków włożyć po trzy połówki kurczaka. Do każdego garnka dodać po 3 marchewki, pietruszkę i pół selera.
Do każdego garnka dodać połowę opieczonej cebuli i połowę czosnku. Całość zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu aż mięso będzie się lekko rozpadać.
przygotowanie kurczaków cd
Wyjąć z wywaru ugotowane kurczaki i ostudzić.
przygotowanie kurczaków cd
Ugotowane mięso oddzielić od skóry ( skóry zachować do drobiowych mielonych ) i kości . Mięso podrzeć palcami na mniejsze kawałki.
przygotowanie kurczaków cd
Obrane mięso kurczaka włożyć do słoików.
przygotowanie kurczaków cd
Odmierzyć 4 litry rosołu i podgrzać. Do wrzącego rosołu wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. Rosołem z żelatyną zalać mięso w słoikach. Słoiki zakręcić i tyndalizować. To znaczy pasteryzować 3 razy co 24 godziny. Pierwszy dzień 40 minut, po 24 godzinach 30 minut i po następnych 24 godzinach 30 minut. Ostudzone słoiki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Pozostały rosół z żelatyną wlać do garnka i włożyć do lodówki żeby zastygł. Kurczak jest taki mięciutki że można go rozsmarować na świeżym pieczywie. Smacznego!
zbysiowa
eli_555
Dziękuję. Mięsko było pyszne. Najbardziej smakowało wnusiowi, który jest niejadkiem.
SylaUla