eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

SUPERPRZEPIS

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Długo gotowałam na małym ogniu kurczaki z dodatkami. Później obrałam mięso bez skóry i włożyłam do słoików.

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach

Składniki:

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach

mięso

  • 3 kurczaki - każdy około 2 kg

warzywa

  • 6 większych marchewek
  • 2 większe pietruszki
  • 1 duży seler
  • 1 kg cebuli
  • 2 duże główki czosnku

przyprawy

dodatki

  • 4 litry rosołu
  • 2 opakowania żelatyny - każde na 2.5 litra wywaru
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach

przygotowanie składników

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach
Opłukane kurczaki przekroić na połówki...

Kurczaki opłukać i przekroić na połówki.

przygotowanie składników cd

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach
Opłukać obrane marchewki, pietruszki i seler.

Marchewki, pietruszki i seler obrać i opłukać.

przygotowanie składników cd

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach
Obrane i przekrojone cebule opiec na suchej patelni.

Cebule obrać z łupinek, przekroić na połówki i opiec na suchej patelni.

przygotowanie składników cd

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach
Podzielić czosnek na ząbki i obrać z łupinek.

Ząbki czosnku ubrać z łupinek.

przygotowanie składników cd

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach

Przygotować liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

przygotowanie kurczaków

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach

Do dwóch dużych garnków włożyć po trzy połówki kurczaka. Do każdego garnka dodać po 3 marchewki, pietruszkę i pół selera.

Do każdego garnka dodać połowę opieczonej cebuli i połowę czosnku. Całość zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu aż mięso będzie się lekko rozpadać.

przygotowanie kurczaków cd

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach

Wyjąć z wywaru ugotowane kurczaki i ostudzić.

przygotowanie kurczaków cd

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach

Ugotowane mięso oddzielić od skóry ( skóry zachować do drobiowych mielonych ) i kości . Mięso podrzeć palcami na mniejsze kawałki.

przygotowanie kurczaków cd

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach

Obrane mięso kurczaka włożyć do słoików.

przygotowanie kurczaków cd

Gotowane mięso kurczaka Eli w słoikach

Odmierzyć 4 litry rosołu i podgrzać. Do wrzącego rosołu wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. Rosołem z żelatyną zalać mięso w słoikach. Słoiki zakręcić i tyndalizować. To znaczy pasteryzować 3 razy co 24 godziny. Pierwszy dzień 40 minut, po 24 godzinach 30 minut i po następnych 24 godzinach 30 minut. Ostudzone słoiki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Pozostały rosół z żelatyną wlać do garnka i włożyć do lodówki żeby zastygł. Kurczak jest taki mięciutki że można go rozsmarować na świeżym pieczywie. Smacznego!