Dawid

Dawid

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Papryka marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny pomysł na zamknięcie papryki w słoikach. Taka nadaje się do kanapek, sałatek i wielu innych potraw i dań.

Papryka marynowana

Składniki:

Papryka marynowana

 

  • 2 kg papryki (mogą być różne kolory)

Na zalewę

  • 4 l wody
  • 1 i 1/3 szklanki octu
  • 12 płaskich łyżek cukru
  • 4 płaskie łyżki soli

Do każdego słoika

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana

ETAP 1:

Do garnka wlać wodę,ocet,cukier i sól. Wymieszać i zagotować. Paprykę umyć i osuszyć. Usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić ją na mniejsze kawałki.

W słoikach układać przyprawy i plaster cebuli, a także dość ciasno-kawałki papryki.Zalać gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić słoiki i pasteryzować ok.10 minut.