eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

SUPERPRZEPIS

Salceson ozorkowy Eli w słoikach

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przygotowałam salceson ozorkowy w słoikach Ugotowałam głowy świni i ozorki wieprzowe. Całość obrałam, włożyłam do słoików i tyndalizowałam.

Salceson ozorkowy Eli w słoikach

Składniki:

Salceson ozorkowy Eli w słoikach

mięso

  • 2.5 głowy świni
  • 8 ozorków wieprzowych

dodatki

  • 1 opakowanie żelatyny na 2.5 litra wywaru
  • 1. 20 litra wywaru z głowizny

przyprawy

Sposób przygotowania:

Salceson ozorkowy Eli w słoikach

gotowanie

Salceson ozorkowy Eli w słoikach
Opłukane ozorki z przyprawami gotować na małym ogniu aż będą miękkie.

Ozorki opłukać i włożyć do garnka. Dodać 5 liści laurowych i 10 ziaren ziela angielskiego.

Całość zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu aż będą miękkie.

Ugotowane ozorki wyjąć z wywaru ( wywar zachować ) i lekko przestudzić.

gotowanie cd

Salceson ozorkowy Eli w słoikach
Głowy opłukać i gotować z przyprawami aż mięso będzie miękkie.

Porąbane na mniejsze części głowy opłukać, włożyć do dużego garnka i dodać resztę liści laurowych i ziela angielskiego.

Całość zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu aż mięso będzie bardzo miękkie.

Ugotowaną głowiznę wyjąć z wywaru. Wywar przecedzić i zachować.

przygotowanie salcesonu

Salceson ozorkowy Eli w słoikach
Pokroić w kostkę mięso obrane z głów świńskich.

Obrane mięso z głów pokroić w kostkę.

przygotowanie salcesonu cd

Salceson ozorkowy Eli w słoikach
Przestudzone i obrane ze skóry ozorki pokroić.

Przestudzone ozorki obrać ze skóry i pokroić na pół plastry.

przygotowanie salcesonu cd

Salceson ozorkowy Eli w słoikach

Na dużą miskę wyłożyć mięso z głów i pokrojone ozorki. Odmierzyć 1.20 litra wywaru z głów, zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z żelatyną i wlać do mięsa.

Dodać przyprawę do mięs, czosnek granulowany, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.

przygotowanie salcesonu cd

Salceson ozorkowy Eli w słoikach

Przygotowaną masę włożyć do słoików i tyndalizować - to znaczy pasteryzować 3 razy. W pierwszy dzień pasteryzować 40 minut. Po 24 godzinach pasteryzować 30 minut. Po następnych 24 godzinach pasteryzować 30 minut. Ostudzone słoiki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Smacznego!