Sposób przygotowania:
Salceson ozorkowy Eli w słoikachgotowanie
Ozorki opłukać i włożyć do garnka. Dodać 5 liści laurowych i 10 ziaren ziela angielskiego.
Całość zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu aż będą miękkie.
Ugotowane ozorki wyjąć z wywaru ( wywar zachować ) i lekko przestudzić.
gotowanie cd
Porąbane na mniejsze części głowy opłukać, włożyć do dużego garnka i dodać resztę liści laurowych i ziela angielskiego.
Całość zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu aż mięso będzie bardzo miękkie.
Ugotowaną głowiznę wyjąć z wywaru. Wywar przecedzić i zachować.
przygotowanie salcesonu
Obrane mięso z głów pokroić w kostkę.
przygotowanie salcesonu cd
Przestudzone ozorki obrać ze skóry i pokroić na pół plastry.
przygotowanie salcesonu cd
Na dużą miskę wyłożyć mięso z głów i pokrojone ozorki. Odmierzyć 1.20 litra wywaru z głów, zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z żelatyną i wlać do mięsa.
Dodać przyprawę do mięs, czosnek granulowany, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.
przygotowanie salcesonu cd
Przygotowaną masę włożyć do słoików i tyndalizować - to znaczy pasteryzować 3 razy. W pierwszy dzień pasteryzować 40 minut. Po 24 godzinach pasteryzować 30 minut. Po następnych 24 godzinach pasteryzować 30 minut. Ostudzone słoiki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Smacznego!
zbysiowa
eli_555
To zrób mężusiowi, bo salceson jest pyszny. I wiesz co jesz.
PanPizza
iziona
Ja też bym mruczała :) bardzo lubię salceson, ale taki dobry nie taki jak były kiedyś.
zbysiowa
Domowe, to domowe, najlepsze :)
jagoda59
eli_555
Wypróbuj, bo jest pyszny. Tylko musisz masę włożyć do prostych słoików takich jak na zdjęciu bo z innych nie wyjmiesz salcesonu w całości, tylko ci się rozwali i go nie pokroisz.