Sposób przygotowania:
Zakwas z buraczków czerwonych
Buraczki czerwone myjemy, szorujemy i obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę też obieramy, płuczemy i kroimy na plasterki. Seler obieramy ze skórki i myjemy, kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki. Wodę gotujemy i studzimy, dodajemy odrobinę soli. Do słoika wyparzonego wkładamy na dno pokrojone w kostkę buraczki, następnie na przemian jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie, czosnek i dalej buraczki. Zalewamy letnią posoloną wodą do pełna. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Po tym czasie jeżeli zaczyna się robić piana to znaczy, że zakwas jest ukiszony i dobry do spożycia. Można przelewać do słoiczków lub szklanych butelek i przechowywać w lodówce kilka tygodni.
Po tym czasie jeżeli zaczyna się robić piana to znaczy, że zakwas jest ukiszony i dobry do spożycia. Można przelewać do słoiczków lub szklanych butelek i przechowywać w lodówce kilka tygodni.
danielek