jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Zakwas z buraczków czerwonych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zakwas z buraczków czerwonych wykorzystać można przede wszystkim do przygotowania barszczy na różny sposób. Również jako napój do picia przy osłabionym organizmie na anemię.

Zakwas z buraczków czerwonych Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Zakwas z buraczków czerwonych

 

Sposób przygotowania:

Zakwas z buraczków czerwonych
Buraczki czerwone myjemy, szorujemy i obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę też obieramy, płuczemy i kroimy na plasterki. Seler obieramy ze skórki i myjemy, kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki. Wodę gotujemy i studzimy, dodajemy odrobinę soli. Do słoika wyparzonego wkładamy na dno pokrojone w kostkę buraczki, następnie na przemian jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie, czosnek i dalej buraczki. Zalewamy letnią posoloną wodą do pełna. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.  

Po tym czasie jeżeli zaczyna się robić piana to znaczy, że zakwas jest ukiszony i dobry do spożycia. Można przelewać do słoiczków lub szklanych butelek i przechowywać w lodówce kilka tygodni.
Zakwas z buraczków czerwonych
Buraczki czerwone obrać i pokroić w kostkę
Zakwas z buraczków czerwonych
Marchewkę obrać,opłukać i pokroić na plasterki
Zakwas z buraczków czerwonych
ząbki czosnku też obrane pokroić w plasterki
Zakwas z buraczków czerwonych
seler obrany i pietruszkę ,opłukać i pokroić w kostkę
Zakwas z buraczków czerwonych
Przygotować liść laurowy i ziele angielskie
Zakwas z buraczków czerwonych
warzywa przekładając na przemian, dodając liść laurowy i ziele angielskie
Zakwas z buraczków czerwonych
Zalać letnią przegotowaną i posoloną lekko wodą, odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni