zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ekspresowe racuszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

bardzo szybkie w przygotowaniu racuszki.........

Ekspresowe racuszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ekspresowe racuszki

 

  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szk mleka
  • 1,5 szk mąki koszalińskiej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolny dżem ( u mnie rodzynkowe gruszki )
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ekspresowe racuszki
Do miski wbić jajko, wsypać cukier puder i utrzeć na gładka masę. Następnie wlać mleko i wymieszać. Potem wsypać mąkę i proszek do pieczenia i mieszać ciasto aż nie będzie grudek. Na rozgrzaną patelnie wlać olej, nalewać małą łyżką wazową po porcji ciasta i smażyć racuszki z obu stron. Kolor placuszków ma być w zależności od naszego gustu ( ja wolę bardziej wysmażone ). Gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym. Na koniec ułożyć racuszki na talerz, oprószyć je cukrem pudrem i podać w osobnym naczynku dżem.
Ekspresowe racuszki
najpierw nalęzy wymieszać gładkie ciasto
Ekspresowe racuszki
potem smażyć racuszki na oleju z obu stron
Ekspresowe racuszki
usmażone racuszki odsączyć na ręczniku papierowym

Tagi:

jajko jajka