Sposób przygotowania:
Ekspresowe serowe pączki kładzione łyżką
Wszystkie składniki na te pączki powinny mieć temperaturę pokojową.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Gdy olej się nagrzewa przygotowuję ciasto na pączki.
Twaróg rozgniatam dokładnie widelcem przekładam do miski dodaję jajko i żółtka, cukier, cukier waniliowy mieszam. Następnie przesiewam mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Pod koniec dodaję ocet oraz aromat rumowy kilka kropli. Ciasto jest nie całkiem zbite lecz takie lepkie przylegające do dłoni.
Po dokładnym wymieszaniu biorę dwie łyżki jedną zamaczam w gorącym oleju i nabieram masę serową, formując pączek druga łyżką i tak porcjami wrzucam na rozgrzany olej aż do wyczerpania masy.
Smażę je z każdej strony obracają co jakiś czas.
Wyjmuję łyżką cedzakową i odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Po usmażeniu oprószamy je cukrem pudrem.
Rada;
Jeżeli mamy ser z wiaderka to wystarczy jajka razem z cukrem i serem zmiksować na jednolitą masę, następnie nie przerywając miksowania przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia, dodać ocet lub spirytus i odrobinę ulubionego aromatu. Dalej postępować tak jak podałam w przepisie.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Gdy olej się nagrzewa przygotowuję ciasto na pączki.
Twaróg rozgniatam dokładnie widelcem przekładam do miski dodaję jajko i żółtka, cukier, cukier waniliowy mieszam. Następnie przesiewam mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Pod koniec dodaję ocet oraz aromat rumowy kilka kropli. Ciasto jest nie całkiem zbite lecz takie lepkie przylegające do dłoni.
Po dokładnym wymieszaniu biorę dwie łyżki jedną zamaczam w gorącym oleju i nabieram masę serową, formując pączek druga łyżką i tak porcjami wrzucam na rozgrzany olej aż do wyczerpania masy.
Smażę je z każdej strony obracają co jakiś czas.
Wyjmuję łyżką cedzakową i odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Po usmażeniu oprószamy je cukrem pudrem.
Rada;
Jeżeli mamy ser z wiaderka to wystarczy jajka razem z cukrem i serem zmiksować na jednolitą masę, następnie nie przerywając miksowania przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia, dodać ocet lub spirytus i odrobinę ulubionego aromatu. Dalej postępować tak jak podałam w przepisie.