Sposób przygotowania:
Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem
Rurki kruche ciasto;
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać nożem razem z mąką. Dodać żółtka, wyrabiać ciasto dodając stopniowo śmietanę. Całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto, ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto najlepiej podzielić na porcje. Każdą porcję cienko rozwałkować i pociąć na długie paski o szerokości 1, 5 cm.
Foremki natłuścić olejem .
Paski ciasta nawijać na foremki począwszy od wąskiej strony. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut , do zrumienienia w 190 stopniach. Po upieczeniu zdjąć ostrożnie z foremek i wystudzić. Następnie za pomocą szprycy napełnić przygotowanym kremem. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Rurki z ciasta francuskiego;
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić w długie paski o szerokości 1,5 cm. Następnie paski nawijać na natłuszczone foremki do rurek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Górę posmarować rozbełtanym białkiem i oprószyć cukrem ( najlepiej grubym). Piec 15 - 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu zdjąć ostrożnie z foremek wystudzić i również oprószyć cukrem pudrem.
Krem śmietankowy z mascarpone;
Dobrze schodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru , pod koniec ubijania dodawać stopniowo śmietan fixy. Kilka łyżek ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone , a następnie połączyć z pozostałą śmietaną.
Włożyć na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia.
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać nożem razem z mąką. Dodać żółtka, wyrabiać ciasto dodając stopniowo śmietanę. Całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto, ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto najlepiej podzielić na porcje. Każdą porcję cienko rozwałkować i pociąć na długie paski o szerokości 1, 5 cm.
Foremki natłuścić olejem .
Paski ciasta nawijać na foremki począwszy od wąskiej strony. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut , do zrumienienia w 190 stopniach. Po upieczeniu zdjąć ostrożnie z foremek i wystudzić. Następnie za pomocą szprycy napełnić przygotowanym kremem. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Rurki z ciasta francuskiego;
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić w długie paski o szerokości 1,5 cm. Następnie paski nawijać na natłuszczone foremki do rurek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Górę posmarować rozbełtanym białkiem i oprószyć cukrem ( najlepiej grubym). Piec 15 - 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu zdjąć ostrożnie z foremek wystudzić i również oprószyć cukrem pudrem.
Krem śmietankowy z mascarpone;
Dobrze schodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru , pod koniec ubijania dodawać stopniowo śmietan fixy. Kilka łyżek ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone , a następnie połączyć z pozostałą śmietaną.
Włożyć na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia.