BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne rurki lubiane przez dzieci i dorosłych. Rurki z kremem śmietankowym i serkiem mascarpone. Takie rurki to fajna propozycja na słodki deser do kawy lub słodki poczęstunek dla wnuków. Dzisiaj proponuję rurki kruche oraz z ciasta francuskiego

Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem

 

 

  • Rurki z ciasta francuskiego;
  • ciasto francuskie opakowanie,
  • biało ,
  • cukier najlepiej gruby do oprószenia rurek,

 

  • Krem śmietankowy z mascarpone;
  • śmietana 30 % 600 ml,
  • serek macarpone 300 g,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • śmietan fix 1 p,

Sposób przygotowania:

Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem
Rurki kruche ciasto;

Mąkę wymieszać z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać nożem razem z mąką. Dodać żółtka, wyrabiać ciasto dodając stopniowo śmietanę. Całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto, ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce.

Schłodzone ciasto najlepiej podzielić na porcje. Każdą porcję cienko rozwałkować i pociąć na długie paski o szerokości 1, 5 cm.

Foremki natłuścić olejem .

Paski ciasta nawijać na foremki począwszy od wąskiej strony.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut , do zrumienienia w 190 stopniach. Po upieczeniu zdjąć ostrożnie z foremek i wystudzić. Następnie za pomocą szprycy napełnić przygotowanym kremem. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.

Rurki z ciasta francuskiego;

Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić w długie paski o szerokości 1,5 cm. Następnie paski nawijać na natłuszczone foremki do rurek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Górę posmarować rozbełtanym białkiem i oprószyć cukrem ( najlepiej grubym). Piec 15 - 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu zdjąć ostrożnie z foremek wystudzić i również oprószyć cukrem pudrem.

Krem śmietankowy z mascarpone;

Dobrze schodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru , pod koniec ubijania dodawać stopniowo śmietan fixy. Kilka łyżek ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone , a następnie połączyć z pozostałą śmietaną.

Włożyć na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia.
Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem
Ciasto francuskie rozwinąć , pokroić w długie paski o szerokości 1,5 cm
Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem
Następnie paski nawijać na natłuszczone foremki do rurek
Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem
Rurki z ciasta francuskiego po upieczeniu
Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem
Składniki na ciasto zagnieść na jednolite, gładkie ciasto, ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić
Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem
Każdą porcję cienko rozwałkować i pociąć na długie paski o szerokości 1, 5 cm. Foremki natłuścić olejem paski ciasta nawijać na foremki począwszy od wąskiej strony
Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut , do zrumienienia w 190 stopniach
Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem
Przygotowanie kremu śmietankowego z mascarpone
Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem
Rurki po upieczeniu i wystudzeniu
Rurki kruche i z ciasta francuskiego z kremem
Rurki gotowe do podania