Kraina Sosny

Kraina Sosny

Kucharz
[Przepisów: 6]

Pączki serowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe pączki przygotowane z delikatnego ciasta serowego to idealny przysmak na tłusty czwartek, oprószone cukrem pudrem smakują jeszcze lepiej.

Pączki serowe

Składniki:

Pączki serowe

ciasto

  • 150 g twarogu
  • 230 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Pączki serowe

ciasto

Ser umieścić misce i zmiksować przy pomocy blendera. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do twarogu. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz jajko.

Miksować do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Będzie lekko kleiste.

Z otrzymanego ciasta wykonywać kulki wielkości orzecha włoskiego. Każda po ok. 20 g. Pączki powinny być tej samej wielkości aby równomiernie się smażyły.

Smażyć na rozgrzanym oleju na mocno złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy. Pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Tagi:

pączki