BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Deser z jogurtem i musem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, delikatny deserek, powstały na bazie jogurtu naturalnego oraz musu jabłkowego, trochę pokruszonych herbatników u mnie kruche ciasteczka pepitki.

Deser z jogurtem i musem jabłkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Deser z jogurtem i musem jabłkowym

 

  • jabłka 600 g,
  • ciasteczka pepitki kilka szt,
  • jogurt naturalny 400 ml,
  • śmietana 18 % - 2 duże łyżki,
  • białko,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • żelatyna spożywcza 4 łyżeczki ,
  • woda 1/4 szkl,
  • cynamon 1/2 łyżeczki,

Sposób przygotowania:

Deser z jogurtem i musem jabłkowym
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie podgrzać do rozpuszczenia nie dopuścić do zagotowania.

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kawałki, włożyć do garnka dusić do miękkości podlewając wodą. Następnie jabłka przetrzeć przez sito, albo zmiksować. Do masy jabłkowej dodać cukier puder, cynamon oraz większą część rozpuszczonej wcześniej żelatyny.

Białko ubić na sztywno i połączyć z masą jabłkową. Mus nałożyć do wysokich szklanek i włożyć do lodówki.

Na zastygnięty delikatnie mus nałożyć jogurt wymieszany ze śmietaną 18% i pozostałą rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną.

Jogurt obsypać pokruszonymi ciasteczkami.

Udekorować plastrami jabłek.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.
Deser z jogurtem i musem jabłkowym
Przygotowanie musu jabłkowego do deserku
Deser z jogurtem i musem jabłkowym
Mus jabłkowy wkładamy na spód szklaneczek a następnie nakładamy przygotowany jogurt