iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ekspresowy deser z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Kiedy nadejdą upały to nie bardzo mamy ochotę na trudne ciasta i wtedy można przygotować taki szybki i pyszny deser.

Ekspresowy deser z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ekspresowy deser z truskawkami

ciasto:

  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki octu
  • 3 łyżki oleju

dodatkowo:

  • opakowanie kremu do Karpatki
  • około 1 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Ekspresowy deser z truskawkami

ETAP 1:

Ekspresowy deser z truskawkami
Wierzch ciasta posmarować warstwą kremu.

Całe jajka ubić z cukrem i szczypta soli, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać i na koniec dodać ocet i olej.

Ciasto przelać do dużej tortownicy moja ma 30 cm średnicy i upiec w temp. 180st około 10 minut.


Krem przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, upieczone i wystudzone ciasto po wierzchu posmarować kremem.

ETAP 2:

Ekspresowy deser z truskawkami
Truskawki układac w całości jedna obok drugiej.

Ułożyć gęsto truskawki jedna obok drugiej, przed podaniem schłodzić.