Sposób przygotowania:
Wiśniowa pianka
Ciasto: Z mąki pszennej, margaryny, cukru pudru, żółtek, proszku do pieczenia zagniatamy jednolite ciasto na stolnicy. Dajemy na foremkę o wymiarze 25/36. Pieczemy do 15 minut.
Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i kompocie z wiśni. Odstawiamy do wystygnięcia, do chłodnej dodajemy wydrylowane wiśnie i jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto kruche.
Śmietana: Śnieżkę ubijamy jak napisane na opakowaniu i łączymy z letnią żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Wykładamy na galaretkę i przykrywamy blatem ciasta francuskiego (może to być ciasto francuskie chłodzon które musimy upiec, lub gotowy blat ciasta francuskiego już upieczony).
Posypujemy cukrem pudrem.
Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i kompocie z wiśni. Odstawiamy do wystygnięcia, do chłodnej dodajemy wydrylowane wiśnie i jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto kruche.
Śmietana: Śnieżkę ubijamy jak napisane na opakowaniu i łączymy z letnią żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Wykładamy na galaretkę i przykrywamy blatem ciasta francuskiego (może to być ciasto francuskie chłodzon które musimy upiec, lub gotowy blat ciasta francuskiego już upieczony).
Posypujemy cukrem pudrem.