Sposób przygotowania:
Rolada podwójnie truskawkowa
1. Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić je na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Stale ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie miksując masę. Dodać olej. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Połowę mąki dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką i dodać resztę mąki. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na dno formy o wym. 35x42cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować i rozłożyć umyte, osuszone i przekrojone na pół truskawki, przekrojoną stroną ku górze. Oprószyć kaszą manną. Piec około 20 minut w temp. 180st. Zaraz po upieczeniu roladę wyjąć truskawkami ku górze na mokrą, oprószoną cukrem ściereczkę. Zrolować wraz ze ściereczką tak, aby warstwa ciasta z truskawkami była w środku. Ostudzić.
2. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować (odłożyć odrobinę do dekoracji). Następnie dodać startą na dużych oczkach czekoladę i krótko zmiksować, do połączenia się składników.
Roladę rozwinąć, rozsmarować krem i wzdłuż dłuższego boku ułożyć w rzędzie całe, odszypułkowane truskawki. Roladę Ciasno zrolować, oprószyć cukrem pudrem i udekorować pozostałą śmietanką oraz truskawkami.
Schłodzić.
2. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować (odłożyć odrobinę do dekoracji). Następnie dodać startą na dużych oczkach czekoladę i krótko zmiksować, do połączenia się składników.
Roladę rozwinąć, rozsmarować krem i wzdłuż dłuższego boku ułożyć w rzędzie całe, odszypułkowane truskawki. Roladę Ciasno zrolować, oprószyć cukrem pudrem i udekorować pozostałą śmietanką oraz truskawkami.
Schłodzić.