mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ekspresowy dżem truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny, słodki, gęsty dżem z truskawek. Jeden z moich ulubionych. Wspaniały do deserów, wypieków, naleśników, gofrów czy do pieczywa

Ekspresowy dżem truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekspresowy dżem truskawkowy

 

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru (dżem wychodzi dość słodki, więc można dodać nieco mniej cukru ok. 850 g)
  • 2 opakowania dżemiksu 2:1

 

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowy dżem truskawkowy
Truskawki przed obróbką należy dokładnie umyć i usunąć szypułki. Następnie owoce przełożyć do dużego garnka, wsypać dwa opakowania dżemiksu, wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Po czym wsypać cukier i gotować, aż do zniknięcia piany cały czas mieszając. Gorącym dżemem napełniać suche i wyparzone słoiczki. Dokładnie zakręcić i postawić na 5 minut do góry dnem. Po dokładnym ostudzeniu przenieść do spiżarni.
Ekspresowy dżem truskawkowy
Truskawki należy dokładnie umyć i usunąć szypułki
Ekspresowy dżem truskawkowy
Do garnka przełożyć owoce i wsypać dżemiksy
Ekspresowy dżem truskawkowy
Do truskawek wsypać cukier i dokładnie wymieszać
Ekspresowy dżem truskawkowy
Gorący dżem nałożyć do suchych słoiczków i zakręcić mocno