2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Ekstrakt pomarańczowy Milutkiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ekstrakt pomarańczowy idealny naturalny dodatek do Twoich wypieków sernika czy makowca..

Ekstrakt pomarańczowy Milutkiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekstrakt pomarańczowy Milutkiej

 

  • 1 duża pomarańcza z ładną skórką
  • 130 ml wody niegazowanej mineralnej
  • 130 ml wódki 40%

Sposób przygotowania:

Ekstrakt pomarańczowy Milutkiej
Pomarańczę wyszorować dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą ,sparzyć wrzątkiem,obrać ze skórki. Skórkę pozbawić białej błonki ,dosyć dokładnie bo jest gorzka następnie pokroić drobniutko w paseczki a potem w kosteczkę przełożyć do dzbanuszka lub słoika szklanego,wódkę i wodę odmierzyć i zalać skórkę pomarańczową ,zatkać korkiem lub zakręcić.Tak przygotowany ekstrakt jest gotowy do użycia do deserów lub wypieków po 6-8 dniach. Trzymać w ciemnym miejscu i chłodnym ale nie w lodówce.
Ekstrakt pomarańczowy Milutkiej
skórka z pomarańczy dobra wódka i woda tylko tyle nam potrzebne
Ekstrakt pomarańczowy Milutkiej
skórkę pomarańczową pozbawiamy całkowicie błonki
Ekstrakt pomarańczowy Milutkiej
pokrojoną w kosteczkę skórkę wkłądamy do szklanego naczynia
Ekstrakt pomarańczowy Milutkiej
zalewamy wódką oraz wodą i odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce